Lískové ořechy nejsou jen pro Popelku

Výrobky

Lískové ořechy nejsou jen pro Popelku

Tradiční čínská medicína je předepisuje pro posílení trávení, někdy se uvádí jako „posílení říše středu“, tedy žaludek, slezinu a slinivku. Pro slinivku jsou hotovým balzámem, a to i pro osoby trpící diabetem, jsou sice tučné, ale mají spoustu vlákniny a minerálních prvků, jimiž podporují regeneraci vnitřních orgánů. Jako všechny ořechy obsahují značné množství vápníku a hořčíku, a to ve vyváženém poměru. Dále v nich objevíte železo, zinek, selen a měď. Spolu s vlašskými ořechy by neměly chybět v našem jídelníčku pravidelně, a to nejen ve formě ořechových buchet nebo oříškových čokolád.

hromada lískáčů

Dobře stravitelné jsou pražené nebo jemně mleté

Číňané doporučují jíst všechna olejnatá semena, tedy i lískové oříšky nakliceno.cz, lehce opražené, tím se zvýší jejich stravitelnost, ale pochopitelně částečně sníží obsah vitamínů a enzymů. Po zkušenostech některých milovníků oříškových směsí a celozrnných obilných kaší je výhodné nechat je těsně před konzumací rozdrtit v mixéru na velmi jemný prášek až pastu, tím se jednak všechny původní živiny zachovají, a zároveň se zvýší stravitelnost podobně jako při pražení. Důležité je sousto vždy dobře proslinit, protože sliny v ústech začínají trávit složité komplexní sacharidy.

veverka s lískovými oříšky

Z vitamínů je obecně ve všech oříšcích značné množství „Béčka“ a „Éčka“ a samozřejmě zdravých tuků. Tuk je významná složka potravy a rozhodně neplatí rovnice, kde tuk = tloustnutí. Ukládání podkožního tuku je způsobeno především nevhodným složením stravy, jednoduchými sacharidy a nedostatkem vlákniny. Ořechy vykazují naopak mnoho nenasycených mastných kyselin potřebných pro syntézu některých vitamínů a pro další důležité procesy v těle. Proto je mnohem výhodnější dopřát si směs složenou z různých druhů ořechů, mandlí, slunečnicových semínek, sezamu apod. se sušeným exotickým či tuzemským ovocem a zahánět tímto chuť na sladké, namísto pojídání oplatek, čokolády a dalších pamlsků s vysokým obsahem bílého cukru.

Back To Top